Interventies vanuit complimenten

“IK DACHT DAT IK DOODGING EN BELDE 112. DE AMBULANCE KWAM, MAAR VERPLEEGKUNDIGEN VONDEN GEEN BIJZONDERHEDEN. MIJN HUISARTS CONCLUDEERDE DROOG DAT HET DOOR STRESS KWAM”

Met dit verhaal komt mevrouw Cornelissen (30 jaar) op het spreekuur van de bedrijfsarts. Ze werkt zes jaar in de klinische kinder- en jeugdzorg als groepsbegeleider Niveau 3 en is volledig uitgevallen met wat de bedrijfsarts omschrijft als “progressieve psychische klachten”.

Ze slaapt slecht, kan niet meer genieten en de accu loopt leeg. Ze heeft het gevoel te falen en kan het even niet meer overzien. Er is geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. Omdat ze zelf aangeeft behoefte te hebben aan spiegelen en een handvat om weer grip op haar leven te krijgen, adviseert de bedrijfsarts psychologische hulp. Dat trekt de vraagstelling breder dan alleen re-integratie. De werkgever heeft baat bij duurzame inzetbaarheid.

Vragen die het verschil maken

In ons eerste gesprek vertelt mevrouw Cornelissen dat zij haar werk als groepsbegeleider “pittig” vindt. Er zijn “altijd” conflicten waar ze iets mee moet. Ze kijkt weleens jaloers naar collega’s op Niveau 4, die kunnen af en toe administratie doen of individuele gesprekken voeren. “En hoe gaat het verder met je”, vraag ik. Naast geen eetlust en af en toe hartkloppingen zegt ze dat ze negatief over zichzelf denkt en geen keuzes durft te maken.

Vanuit de Positieve Psychologie pas ik interventies toe, waarbij de belangrijkste vraag is: wanneer ging het goed met je en hoe zag je leven er toen uit?

“Twee jaar geleden woonde ik nog thuis”, vertelt ze. “Ik was een gezellige en positieve meid; schouders eronder en we lossen het op. Een jaar geleden ben ik op mijzelf gaan wonen, ik woon nu alleen.”

Ik geef in dit gesprek complimenten dat ze onder ogen durft te zien dat ze zelfstandig wonen eigenlijk helemaal niet zo makkelijk en geweldig vindt. Dat heeft ze vooral anderen willen laten geloven. Verder geef ik adviezen met betrekking tot het structureren van dagritme, wandelen en zelfzorg.

In de volgende gesprekken praten we verder over haar leven als single (“voelt soms alleen”), haar werk (“ik ga met mijn leidinggevende praten over een andere groep”) en zorg voor haarzelf (“ik heb mijzelf verwaarloosd”). Vraaggestuurd coachen stimuleert inzichten waar iemand zelf mee bezig is of mee aan de slag wil. Het kwartje valt bij mevrouw Cornelissen zelf. Dat is fantastisch om mee te maken!

Vaak worden gesprekken in de spreekkamer bepaald door onderzoek naar categorale, symptoomgerichte diagnostische classificatiesystemen, waaronder de bekende DSM. Deze systemen houden geen rekening met transdiagnostische factoren: klachten of omstandigheden die te maken hebben met persoonlijke levenssfeer/-situatie. Onze gesprekken met mevrouw Cornelissen zijn ingegeven door aandacht voor transdiagnostische factoren als haar relaties, alleen wonen, verstoringen in zelfbeeld en onvrede met werk. Niet door de diagnose angst- of paniekstoornis.

Volledig teruggekeerd

Na ons derde gesprek is mevrouw Cornelissen haar werk voor 50 procent gaan hervatten en keert een week na het vierde gesprek volledig terug. Ze vertelt dat ze een andere groep heeft gekregen en dat ze het oké vindt om op haar vertrouwde niveau te blijven. “Dit is wat ik leuk vind, ik hoef niet zo nodig meer.”

Ze maakt keuzes waar ze ook echt achter staat. Samen besluiten we de paniekaanval en het bezoek van de ambulance te zien als een symbool voor “de grip op haar leven”. En die komt gelukkig weer terug!

 

De beschreven casus is samengesteld uit verschillende voorbeelden, om herkenning onmogelijk te maken. Alle persoonsgegevens zijn fictief. Mocht iemand zichzelf of een ander hierin herkennen, dan berust dat op toeval.

Bron: Dick Freriks, klinisch psycholoog-psychotherapeut en directeur van Ascender voor BG Magazine

Gerelateerd nieuws
Recente ontwikkelingen, interviews & ervaringen
Inschrijven voor onze nieuwsbrief
Cliënten geven Ascender gemiddeld een
8.3
voor haar dienstverlening.

Impulsief gedrag leren ombuigen

11-02-2019

Klinisch psycholoog-psychotherapeut Dick Freriks deelt in zijn columns zijn ervaringen vanuit de praktijk van de arbeids- en gezondheidspsychologie. Deze keer "hoe voorkom je dat je pannetje overkookt?"

Lees meer

Millennial krijgt energie van een goede werksfeer

11-02-2019

Millennials vinden het moeilijk om te gaan met bureaucratie en met besluiten die van bovenaf genomen worden. Driekwart van deze generatie geeft aan hierdoor ‘onnodig veel energie’ te verliezen en zich onmachtig te voelen. Dat blijkt uit Millennial Onderzoek 2018.

Lees meer

Interventies vanuit complimenten

11-02-2019

Klinisch psycholoog-psychotherapeut Dick Freriks deelt in zijn columns zijn ervaringen vanuit de praktijk van de arbeids- en gezondheidspsychologie. 

Lees meer

De kwetsbare positie van mantelzorgers

11-02-2019

Klinisch psycholoog-psychotherapeut Dick Freriks deelt in zijn columns zijn ervaringen vanuit de praktijk van de arbeids- en gezondheidspsychologie. 

Lees meer

Experimenten met prikkelarme omgeving

11-02-2019

Er is grote behoefte aan prikkelarme omgevingen. Daarmee zijn nu experimenten gestart, zoals een supermarkt in Sint-Michielsgestel die een uur prikkelarm winkelen aanbiedt of een prikkelarme rondleiding in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Lees meer:

Hoe houd je je medewerkers geestelijk gezond?

11-02-2019

De Vlaamse koepelorganisatie van ziekenhuizen en zorginstellingen wil een EHBO-cursus voor psychische klachten invoeren op scholen en bedrijven om geestelijk gezond te blijven. “Symptomen leren herkennen om te voorkomen dat klachten uitmonden in een depressie – dit concept lijkt op wat wij al jaren bedrijfstakspecifiek doen”, zegt Patricia van Casteren, als psycholoog werkzaam bij Ascender.

Lees meer

Feiten en fictie over burn-out op een rij

11-02-2019

Dit artikel ontrafelt wat er wel en niet klopt over een burn-out. Want neemt het aantal burn-outs nu daadwerkelijk wel toe? Je leest het hier.

Lees meer